2011-12-13

Nuvarande rådhuset i Karlsham står det på väggen 1899.

Varför står det 1899 på rådhuset idag?

Vid ett sammanträde i september 1897 fattade stadsfullmäktige det formella beslutet att på nuvarande rådhustomten låta uppföra ett rådhus efter ritningar av arkitekt Gustav Adolf Lindberg, verksam i Tyskland. Beslutet föregicks av en arkitekttävling.

Arbetet inleddes med ett i omfattande pålningsarbete eftersom det var 10 meter ner till fast mark och risk för sättningar

1898 hälls en ceremoni då man i hörnstenen på byggets nordvästra sida placerade en väl tillsluten kopparlåda i en uthuggen fördjupning. Lådan innehöll bl a handlingar om staden, fotografier, ett ex av Karlshamns Allehanda, sedlar och mynt.

Den ursprungliga tidsplanen med invigningen 1 oktober 1900 kunde ej hållas. De första som flyttade in var fängelsedirektören och rådhusvaktmästataren. Invigningen skedde 1 december 1900 och menyn från banketten innehöll bl a kokt Lax, tunga och sköldpaddsragu.

Bara ett par efter invigningen upptäcktes sprickor och sättningar i rådhuset.
Byggmästaren från Lyckeby hann dock avlida p g a sjukdom innan reparationsåtgärder påbörjats. Många arbetsmoment hade utförts felaktigt under byggtiden. Staden krävde dödsboet på pengar men dödsboet försattes i konkurs och borgensmännen stämdes av staden. Kommunen fick slutligen själv stå för de dyra och komplicerade åtgärder som krävdes och rådhuset var den tidens stora fuskbygge.
I februari 1904 kunde man se en lång och djup spricka på husfasaden som var så stor att man kunde få in en hand i sprickan.
Var jag inte kan förstå är årtalet 1899 på rådhuset, det invigdes år 1900.

Karlshamns rådhus är en väldigt vacker byggnad, inte bara för arkitekten hette Gustav Adolf Lindberg.

Nu vid juletid är rådhuset särskilt vackert. Det tyckte Tomten med.
Kanske jag kan få svar på min fråga med årtalet 1899.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar