Grundregeln är att påskdagen är den söndag som följer närmast efter den ecklesiastika fullmånen närmast efter den 20 mars. Om det är fullmåne den 21 mars och detta är en lördag kommer alltså påskdagen vara den 22 mar, vilket är det tidigaste datum som påskdagen kan infalla på.
Om det däremot är fullmåne den 20 mars kommer nästa fullmåne (den första efter 20 mars) inte att vara förrän 25 april, vilket är det senaste datum som påskdagen kan infalla på.
Lägg dock här märke till att det vare sig handlar om den astronomiska fullmånen eller om den första fullmånen efter vårdagjämningen.
Vilken dag går man påskkärring?
I Västra Sverige ( Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland). Går man påskkärring på påskafton. I resten av landet är det skärtorsdagen den vanligaste dagen.
Traditionen med påskkärring har sitt ursprung i 1600 - talets tro på häxor.
Enligt tron reste häxorna till ett gästabud med djävulen på en plats som oftast (men inte alltid) kallades Blåkulla. Resan påbörjades natten mellan dymmelonsagen och skärtorsdagen och häxorna kom tillbaka på natten mellan påskafton och påskdagen.
Påskkärringar på 1800-talet var inte små barn och långtifrån så söta som lilla Alvina. Det var ungdomar som klädde ut sig och oftast smorde man in sig med sot i ansiktet eller använde man en mask.
Varför firar vi påsk i Sverige?
Påskfirandet har sin bakgrund i den Judiska historien om uttåget ur Egypten. När de kristna skulle skapa en egen religion valde de istället att fira påsken till ett minne av Jesus död på korset.
Varför äter vi mycket ägg vid påsk? Det har en kristen kontext tolkas som att ägget är en symbol för Jesus grav och att knäcka skalet blir då en symbol för Jesus uppståndelse.
I själva verket finns det rent praktiska orsaker till att ägg äts i så stora mängder just kring påsk - hönorna värper nämligen mycket ägg just då och de fick inte ätas under fastan. Därför fanns det jätte mängder av ägg kvar att ätas under påsken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar