2011-04-29

Storstädning på Bonnys tomt.

Förra veckan när jag var hos Bonny och Ditte så samlade vi ihop allt skräp i trädgården. Det blev några lass till soptippen.
Innan vi slängde alla bräder så plockade vi ut de bästa bräderna. De skulle vi nämligen ha för att bygga fågel holkar. Det blev 6 st. fina holkar en som Bonny målade i samma färg som uthuset.





Det här tycket Zachris och Alvina var roligt.





Dagen efter hade vi en Rödstjärt utanför uthuset, Rödstjärten känns igen på den darrande röda stjärten. Kanske den kommer tillbaka vem vet.





Lite bättre tur hade vi med holkarna i träden. Där flyttade in en Blåmes direkt och dagen efter en Taloxe. Både Blåmesen och Taloxen lägger sina ägg i maj månad. Honan ruvar 13-14 dagar, kullen består av 7-16 vita rödprickiga ägg. Ofta förekommer en andra kull. Det bästa med detta är de håller rent från insekter.





Zachris kollar att allt står rätt till med släpet.





Mamma Ditte rensar bort ogräs bland smultronen och Zachris passar på att bada i vattenpölen.






Sedan har vi några ekorre som kommer på besök vid fågelholken och äter solrosfrön.
Där kan Alvina och Zachris tittar på ekorren och alla fåglarna.
Livslängden i det vilda är normalt ca 3 år, men vissa individer blir ända upp till 6-7 år. Första kullen ungar får man i februari eller mars. Honan får 2-3 kullar per år. 1-7 ungar i varje kull. Bygger sina bon i tät gran eller i övergivna större fågelholkar.





Det är så fint med lite skogsträdgård och att ha naturen så nära huset där Alvina och Zachris bor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar