2013-08-13

Frodo familjens lilla kelgris




Katten (Felis catus), även känd som tamkatt, är ett relativt litet, smygande rovdjur i familjen kattdjur och Sveriges vanligaste sällskapsdjur.
Vildkatten blev tidigt domesticerad av människan som nyttodjur för att hålla efter skadedjur eller för sällskap, både på landet och i stadsmiljö.


2006 fanns det ca 1,26 miljoner katter i svenska hushåll vilket är nästan dubbelt så vanligt som hund respektive alla andra sällskapsdjur tillsammans.


Katten använder sin svans för att hålla balansen. Svansen kan också förmedla kattens sinnesstämning: en svans som pekar rakt upp innebär i allmänhet att katten känner sig tillfreds eller glad, medan en svans som häftigt piskar fram och tillbaka indikerar att karten är arg eller spänd inför ett förestående anfall mot något byte.
Om svansen pendlar långsammare betyder det att katten är
Ambivalent, det vill säga pendlar mellan två olika starka känslor - till exempel kelsjuka och önskan att få vara ifred. Om katten blir skrämd kan håren spesciellt på svansen ställas rakt ut, så katten verkar större.


Kattens öron sänder också ut signaler till andra djur och människor. Tätt bakåtstrukna öron tyder på stark aggression, särskilt om katten fräser. Uppåtriktade tyder på uppmärksamhet åt det håll de är riktade.


Beträffande kattens spinnande råder tveksamhet, hittills har man inte lyckats beskriva exakt hur det fungerar. En teori är att katten signalerar att den är ofarlig. Katten nämligen spinna även om den mår riktigt dåligt, till exempel hos veterinären när den har riktigt ont, inte bara när den är lycklig. Katten använder spinnandet för att lugna sig själva eller andra.


Katten ser sex gånger bättre än en människa i mörker, men är liksom blinda i totalmörker.


Man får vara försiktig i början hur man behandlar katten, mamma Ditte visar Zachris och Alvina hur man klappar katten Frodo.
En katt kan minnas länge om en person behandlat den väl eller illa.


Jag tror att lilla Frodo har kommit till rätt familj. Nu är det bara familjens stora katt Gandalf som ska bli vän med Frodo. Som det är så verkar Gandalf vara rädd för Frodo.


Här träffar Gandalf för första gången Frodo, ett möte som fick Gandalf att backa för lilla Frodo.
Är du snäll mot en katt har du en vän så länge du lever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar