2013-08-15

Surströmmingspremiär idag.

En sak som jag aldrig ätit men känt lukten av är surströmming.
Idag är det premiär att äta surströmming.



Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen lägg på konservburkar för att efterjäsa. Surströmming är en svensk rätt som produceras framförallt utmed Höga Kusten.



Man tror att surströmming är en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige först blev vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av Gustav Vasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt. Om detta förfarande berodde på kännedom om syrad fisk sedan tidigare eller upptäckten av konserveringseffekten var en slump är omdiskuterat.
Ha en trevlig surströmmingsafton
Goisaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar